VINYLENS CHARME

SÅDAN OPSÆTTER DU DIN NYE PLADESPILLER

En investering i en pladespiller er en investering i dine musikoplevelser. Der er intet som følelsen af at sætte en plade på og høre musikken fylde rummet og sjælen.

I Argon Audio har vi lavet pladespillere i mange år. Ofte kan en pladespiller være den hurtigste adgang til virkelig høj lydkvalitet, selvom vi også anerkender at det for mange af vores kunder kan virke vanskeligt og indviklet. Det er det ikke! Alle vores pladespillere er super simple at sætte op, og vi lover at du indenfor 5 minutter kan få vellyd ud af din nye pladespiller.

Argon Audio TT Turntable with Built-In Preamp
Pladespiller (Indbygget RIAA)
1.699 kr / stk.
Argon Audio TT-3 Turntable
Pladespiller
3.299 kr / stk.

PLACERING AF DIN NYE PLADESPILLER

Pladespillere er meget følsomme for vibrationer og resonanser. Disse kan stamme fra fx gulvet, møbler eller højttalere. Forsøg derfor så vidt muligt at placere pladespilleren på så vibrationsdødt et underlag som muligt. Vores pladespillere har specialkonstruerede gummi-fødder for at afkoble pladespilleren så meget som muligt fra overfladen den placeres på. Men det allerbedste er, at sætte pladespilleren på en hylde på væggen.

Det er meget vigtigt at pladespilleren står i vater og står lige. Brug et vaterpas til at sikre, at møblet eller hylden du stiller pladespilleren på er helt i vater.

Indstilling

Den måske vigtigste komponent på pladespilleren er pickuppen, som aftaster rillerne i pladerne og omdanner disse til elektrisk energi. For at pickuppen performer så godt som muligt, skal pladespilleren være indstillet helt korrekt. Herunder beskrives et par indstillinger som man skal foretage sig før man kan komme godt igang med musikken.

Alle pladespillere fra Argon Audio kommer med pickuppen monteret fra fabrikken af. Den er monteret så den sidder helt korrekt, men hvis du ønsker at skifte pickuppen kan du med fordel bruge en såkaldt protractor, som ligger med i kassen i vores Vinyl Kit 2.

Nåletryk

For at en pickup fungerer efter hensigten er det også vigtigt at den får det rette tryk ned i rillen. Dette kaldes nåletryk (også kaldet tracking force – VTF). Først og fremmest skal man kigge i databladet til pickuppen, eller på producentens hjemmeside, og se hvilket nåletryk producenten anbefaler. Oftest benyttes et interval mellem 1,5-3 gram, alt efter typen af pickup.

For at justere nåletrykket benytter man kontraloddet – det vægtlod der befinder sig bagerst på tonearmen. For vores pladespillere i Argon Audio gælder dette (med standard pickup):

TT: 3 gram
TT-3: 1.75 gram

Start med at finde ”nulpunktet”, altså der hvor pickuppen ikke får tilført nogen vægt til armen. Dette findes ved at justere vægtloddet frem eller tilbage på armen indtil armen svæver lige ud i luften og hverken bevæger sig op eller ned. OBS! Husk at afmontere beskyttelseshætten på pickuppen inden justering.

Når vægtloddet sidder således at armen ”svæver”, holder man fast på selve vægtloddet og drejer den lille skala så 0 er udfor den lille streg på armen. Denne lille skala kan drejes uafhængigt af det store vægtlod. Når der er drejet så 0 er ud for stregen, drejes både vægtlod og skala ind mod armen, til den korrekte vægt er tilført pickuppen og pickuppen har nu det ønskede nåletryk.

Anti-skating

Anti-skating består typisk af en lille modvægt i en line eller en magnetisk mekaniske, som holder lidt igen og modvirker at pickuppen ikke bare suser ind mod midten. Typisk skal anti-skating indstilles til samme værdi som nåletrykket. Så hvis fx nåletrykket er fx 1.75 gram, skal anti-skating stilles til det samme, eller i samme område (1-2 gram).

Argon Audio TT har indbygget anti-skating som ikke kan justeres men er afstemt til pickuppen.

Har du gjort alt dette – så er du i store træk klar!